2024. gada 24. aprīlī LU docents un LU domnīcas LV PEAK direktores vietnieks Dr. Oļegs Krasnopjorovs sniedza prezentāciju augsta līmeņa ekspertu forumā “Cilvēkkapitāla stratēģija Latvijas izaugsmei un labklājībai”.

Foruma mērķis ir, uzsverot cilvēkkapitāla lomu valsts ekonomikas izaugsmei un labklājībai, ekspertu dialogā analizēt nozīmīgākos cilvēkkapitāla attīstības stratēģiskos virzienus Latvijā, vērtējot tos mijiedarbībā ar finanšu kapitālu, fiziskajiem resursiem, tehnoloģijām un infrastruktūru. Forumu rīko biedrība “Latvijas Formula 2050” un AS “SEB banka” sadarbībā ar Ekonomikas ministriju, Labklājības ministriju, Izglītības un zinātnes ministriju un SIA “Latvijas Mobilais Telefons”.

Forumā piedalījās arī LR Ekonomikas ministrs Viktors Valainis, LR Labklājības ministrs Uldis Augulis, Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša, Latvijas Universitātes padomes priekšsēdētājs Mārcis Auziņš, LV PEAK Padomes loceklis un SIA “Latvijas Mobilais Telefons” prezidents Dr. Juris Binde, Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes rektore Dr. Irina Pilvere, Rīgas Tehniskās universitātes Attīstības un finanšu prorektors Dr. Artūrs Zeps, Banku augstskolas padomes loceklis Andris Nātriņš, AS "SEB Banka" valdes priekšsēdētāja Ieva Tetere, AS "SEB banka" valdes loceklis Ints Krasts, Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Jānis Salmiņš un citi eksperti.

Dr. Oļegs Krasnopjorovs savā prezentācijā “Cilvēkkapitāla kvantitāte, kvalitāte un ekonomikas izaugsme” uzsvēra, ka ar cilvēkkapitāla attīstību var paātrināt Latvijas ekonomikas izaugsmi līdz pat diviem procentu punktiem gadā. Tostarp, priekšlaicīgās mirstības izskaušana var izglābt četrus tūkstošus dzīvību katru gadu. Latvijā joprojām ir pieejama iekšējā darbaspēka rezerve 73 tūkst. cilvēku apjomā, kas lielākoties ir jaunieši un pusmūža vecuma vīrieši. Kā arī pastāv tālākās iespējas izlabot izglītības kvalitāti valstī visos studiju līmeņos un neizmantots potenciāls augsti kvalificētu ārvalstnieku piesaistē.

Pasākuma programmas (PDF)

Dr. Oļega Krasnopjorova prezentācijas slaidi pieejami šeit

Foruma video ieraksts pieejams šeit.

Dr. Oļega Krasnopjorova raksts “Kā panākt NOTURĪGU Latvijas tautsaimniecības izaugsmi? Cilvēkkapitāla spēcināšanas ceļš” pieejams šeit.

Dalīties